Klassiska hantverk

Hantverk som tradition

Har du dålig koll på klassiska hantverk? På Skansen finns många hantverksyrken representerade. Ta dig till Djurgården i Stockholm för att lära dig mer om hantverk på underbara Skansen. Här finns även möjlighet att lära sig slöjda som en mästare eller köpa redskap och verktyg samt färdiga hantverk i Skansenbutiken.

Hantverkaryrken representerade på Skansen är bagare, bokbindare, boktryckare, glasblåsare, gravör, guld- och silversmed, bleck-, koppar- och plåtslagare, krukmakare, sadelmakare, silverpressare, skomakare, smed, tapetserare och tunnbrödsbagare. Tillsammans utgör nämnda yrken stommen i landets hantverkskultur.

På Skansen finns möjligheten att lära sig slöjda av samlad expertis. Här får man lära sig allt om att spinna lin och ull, slöjda med kniv, tillverka vadmal, sticka samt bandvävning. Du får handgripligen ta dig an olika utmaningar tillsammans med kunniga på området. Det är av stor vikt att liknande hantverkstraditioner lever vidare – de är en viktig del av Sveriges kulturarv.

Utbudet av kurser och föreläsningar är minst sagt gediget på Skansen. Bland kurserna finns Bandvävning, Blommor för vardag och fest, Fönsterrenovering, Gärdesgårdsbygge, Lerklining, Lieskötsel, Renovering av liggtimmer, Renovering av vedspis, Tegeltak, Tunnbrödsbakning samt Tälja med kniv. Kurserna är heta på marknaden och därför bör du vara ute i god tid om du vill försäkra dig om en plats.

Om du vill lära dig hantverk på tu man hand hittar du vad du behöver för att komma igång i Skansenbutiken. Här finns möjligheten att införskaffa redskap och verktyg som kitt, knivar, krokar, lampor, linolja, tyg och yxor. Förutom verktyg hittar du även färdiga hantverk att köpa på Skansen – många särskilt producerade för att intressera turister. Utbudet består även av diverse böcker som kan vara till nytta för den oerfarne.

Många förknippar hantverk med hemslöjd, det vill säga bruks- och prydnadsföremål som händiga händer skapat. Det kan exempelvis vara allt mellan mattor och smörknivar. Hemslöjd är populärt att köpa och sälja på marknader. Bakom hemslöjdsprodukter ligger många timmar av ihärdigt arbete, vilket många värdesätter högt.

Hantverk